Ongedwongen geloven

Als door een wonder

Er wordt in de media veel geklaagd over het gebrek aan belangstelling voor Europa. Maar soms vraag ik me af of dat niet ook aan de journalistiek zelf ligt. Met name op televisie is er nauwelijks ruimte voor het onderwerp, terwijl we over een paar weken naar de stembus moeten. Op 6 juni kiezen we een nieuw Europees parlement. Maar in ons land lijkt alles te worden versmald tot de landelijke formatie. De enige goede uitleg van de NOS over de verhoudingen in het Europese parlement was een video die ik vond op hun YouTube-kanaal. En als er al een Europese lijsttrekker aan tafel zit in een televisieprogramma dan vaak met de Nederlandse fractieleider samen. Ja, het Europese lijsttrekkersdebat werd niet eens uitgezonden door de NPO.

Over spiritualiteit wordt vaak gezegd dat het navelstaren is, maar de politiek kan er ook wat van. We zijn wel heel erg naar binnen gekeerd tegenwoordig. Zowel individueel als collectief. Europa lijkt vooral een plek om te klagen. De wereld is bedreigend. We scharen ons veilig om het kampvuur. Tribaal denken regeert. Vanuit het Pinksterverhaal gezien is dat eigenlijk best vreemd. Want vertelt dat ons niet juist over een wereld waarin mensen met verschillende talen elkaar verstaan als door een wonder. Dat laatste is misschien ook wel nodig om dat werkelijkheid te laten worden. Maar onmogelijk is het niet. Dat staat vast. Voor mij is dat de kern van Pasen. Opstaan uit de dood lijkt onmogelijk, maar dat is het niet. Door de kracht van de Geest kan er meer dan we denken. Want onze geest is een spiegelbeeld van het allerhoogste, leert de allereerste pagina van de Bijbel. En de hindoes zeggen het de rabbijnen na. Atman is Brahman, de geest en de Geest grijpen in elkaar. Ja, dat is Pinksteren ten voeten uit. 

Met een groet,

ds Karl van Klaveren

Wie zijn wij?

Het motto ongedwongen geloven geeft aan waar wij voor staan: geloven met een open en kritische houding geïnspireerd door de Joods-Christelijke traditie met oog voor kunst, filosofie en wetenschap. 

Meer informatie

Persoonlijk contact

Wilt u meer informatie over de Houtrustkerk, de nieuwsbrief of wilt u maandelijks op de hoogte worden gehouden van activiteiten bij de Houtrustkerk? Of wilt u contact met de predikant voor een goed gesprek? Neem dan contact op via houtrustkerk@gmail.com en laat gegevens achter hoe u benaderd wilt worden.

Agenda

Bekijk de agenda hier.

Kerkdiensten

Elke zondag om 10:30 in onze eigen kerk tenzij anders aangegeven in de agenda.

Meer informatie

Kerkomroep

Diensten via de kerkomroep kunt u terugkijken via deze link.

ANBI VVP Den Haag

Naam: Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te ’s-Gravenhage en omstreken

RSIN: 002601977

Meer informatie