Ongedwongen geloven

Vrijzinnige zomeractiviteiten

In de zomer is er in de kerk niets te doen. Of toch wel? Hieronder ziet u verschillende activiteiten aangeboden door samenwerkende kerken. Een fijne zomer toegewenst!


Buitenviering
De Haagse Dominicus heeft in de zomerperiode een buitenviering.

Datum en tijd: op 21 juli 2024, 10.30 uur
Locatie:
Het Hemels Gewelf Machiel Vrijenhoeklaan, t.o. Restaurant De Haagse Beek.


Amish Grace - Film, met aansluitend een gesprek erover 
Het begint als een gewone dag, in oktober 2006, voor de traditionele Amish-gemeenschap (verre verwanten van de Doopsgezinden) in Nickel Mines in Pennsylvanië. Zoals iedere ochtend gaan de kinderen, tot vijftien jaar oud, naar school. Die dag bestormt Charlie Roberts de Nickel Mines-school en opent het vuur op de leerlingen. Vijf van hen vinden de dood, en na zijn daad berooft de dader zichzelf van het leven. Waar de media en de rest van het land hun woede uiten over de laffe daad, reageert de Amish-gemeenschap buitengewoon rustig en vergevingsgezind. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Deze indrukwekkende film stelt de vraag aan de orde of het Bijbelse gebod om zeventig keer zeven maal iemand te vergeven, haalbaar is wanneer je kind iets overkomt. In het nagesprek wil ik met elkaar nadenken hoe wij zelf omgaan met schuld en vergeving? Kan je jezelf vergeven? We kunnen onszelf de vraag stellen hoe de ander vergeven meer kan zijn dan loze woorden, wat kan je doen? Of wat het betekent wanneer je omgeving iets van je vraagt wat jij niet kan opbrengen? Ds. Henriette van Dunné

Datum en tijd: Dinsdag 13 augustus, inloop 14.30 uur, aanvang 15.00 uur
Locatie:
Kerkgebouw van Vrijzinnigen NPB Wassenaar, Lange Kerkdam 46 Wassenaar 


Hofjeswandeling
Den Haag, ook wel bekend als de hofjesstad van Nederland, kent op dit moment nog zo'n 115 hofjes. Verstopt achter muren en woonhuizen, vaak nauwelijks zichtbaar van de straat bevinden zich de vele hofjes van Den Haag. Een verborgen wereld met een geheel eigen sfeer en karakter. Deze oer-Hollandse woonvorm, oorspronkelijk bestemd voor arme, alleenstaande vrouwen vanaf 50 jaar, heeft de afgelopen 400 jaar haar aantrekkingskracht nauwelijks verloren. De hofjes werden eerst gesticht door de Diaconie of door welgestelden, die hun kapitaal nalieten ten behoeve van de minder-gefortuneerden. Later stichtten ambachtslui als timmerlieden of metselaars hofjes als een soort investering voor de eigen oude dag. Deze hofjes kregen een zeer slechte naam en stonden bekend als ‘poelen des verderf.’

We starten aan de achterkant van ziekenhuis H.M.C. Westeinde (halte lijn 3 of lijn 2 en dan door de hoofdingang doorlopen naar de achterkant). De wandeling voert u langs verschillende hofjes: liefdadigheidshofjes uit de 17e en 18e eeuw en exploitatiehofjes uit de 19e eeuw. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en eindigt vlakbij de Grote Markt waar u onder genot van een drankje op één van de vele terrassen kan napraten. Op de Grote Markt hebben de tramlijnen 2,3,4 en 6 een halte.

Maximum aantal deelnemers is 15 personen.
Datum en tijd:
donderdag 15 augustus 13.00 uur
Locatie:
achter het Westeinde ziekenhuis
Informatie en aanmelden: aanmelden via houtrustkerk@gmail.com o.v.v. .Hofjeswandeling.


Zon en zee, het ontstaan van de badcultuur in Europa
In de Doopsgezinde Kerk verzorgt Nelleke Kan een luchtige zomeravond met een wel zeer zomers onderwerp: ‘zon en zee, het ontstaan van de badcultuur in Europa’. In de loop van de 18 de eeuw begint men te geloven in de heilzame werking van het baden in zee. De Engelsen lopen voorop, maar ook Jean-Jacques Rousseau propageert het als een gezonde bezigheid. Als in de 19 de eeuw het toerisme wordt uitgevonden, ontstaat een hele nieuwe wereld om de reizigers onder te brengen en te vermaken. De pier in zee, promenade, kurhaus, muziektent of renbaan, ze verrijzen van Brighton tot Nice, van Scheveningen tot de Koerse Schoorwal in een geheel eigen architectuurstijl. De vele Europese koningshuizen fungeren als trendsetters, adel en burgerij volgen. Sommige plaatsen zijn tot de dag van vandaag toeristenmetropolen gebleven, andere zijn - al dan niet door politiek wel en wee - vergeten. Wie kent nog Opatija (Abbazia), de Oostenrijkse Rivièra? Een zonnig tripje langs beroemde stranden.

Datum en tijd: Woensdag 21 augustus 19.30 - 21.00 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur.
Locatie:
Doopsgezinde Gemeente Paleisstraat 8 Den Haag.
Extra:
Na afloop is er gelegenheid voor napraten met een drankjeReeds geweest


Heilige natuur - een gesprek over ecospiritualiteit
Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis en in bijna alle culturen en religies van de wereld werd de natuur als heilig beschouwd. Men geloofde en ervoer ook dat God of de goden alom in de natuur aanwezig waren. De westerse mens scheidde God en de natuur en dat was het begin van de destructie van de natuur. In deze bijeenkomst presenteert Anja Schaafsma het nieuwste boek van Karen Armstrong getiteld: De heilige natuur. Daarinbeschrijft ze hoe de wereldreligies hun relatie met God en de natuur beleefden in mythen en rituelen. Het doel was mens en gemeenschap te transformeren en een innerlijke houding te ontwikkelen in de richting van dankbaarheid, compassie, opoffering en geweldloosheid. De vraag is hoe wij in onze tijd weer kunnen leren om anders te denken en te voelen over onze natuurlijke omgeving en hoe het erfgoed van de oude religies ons daarbij kan inspireren . Anja Schaafsma zal in haar presentatie ook ingaan op huidige globale bewegingen rond ecologiespiritualiteit. Na de presentatie is er genoeg ruimte voor het uitwisselen van onze indrukken en overwegingen.

Datum en tijd: woensdag 3 juli 2024 14 uur
Locatie: Houtrustkerk
Informatie en opgave: Anja Schaafsma, e-mail: schaafanja@gmail.com


Liturgisch bloemschikken
Donderdag 11 juli kunt u kennismaken met het fenomeen liturgisch bloemschikken. Bloemen en planten, genoemd in de bijbel, vormen de basis om gevoelens gestalte te geven passend bij de hoogtijdagen van het kerkelijk jaar. Graag zelf meenemen een snoeischaar, mesje of schaartje. Er zullen “vaasjes “ aanwezig zijn, maar eigen inbreng zal zeker worden gewaardeerd.

Datum en tijd: donderdag 11 juli 2024 14-16 uur
Locatie:
Remonstrantse Kerk Laan van Meerdervoort 955. Den Haag
Informatie en opgave:
VOOR dinsdag 11 juli via de mail of telefonisch.


Een reisje langs het Franse Chanson
De jonge Frans-Nederlandse zanger François-Xavier Sergent en zangeres, zangpedagoge en verhalenvertelster Karin Vogelaar nemen u mee op een reisje langs het Franse chanson. Karins verhalen worden muzikaal omlijst door het warme, melodieuze stemgeluid van François-Xavier en er zijn Franse lekkernijen om het samenzijn een echt Frans karakter te geven.

Toegang: €7,50 voor leden, €15 voor niet-leden
Datum en tijd: 
donderdag 18 juli, inloop 16.30 uur, aanvang 17.00 uur
Locatie:
Kerkgebouw van Vrijzinnigen NPB Wassenaar, Lange Kerkdam 46 Wassenaar


On Gaudi: dichter in steen
Antoni Gaudí (1852 – 1926) staat vooral bekend als de architect van de nog altijd niet voltooide Sagrada Família in Barcelona. Deze enorme kathedraal is een voorbeeld van organisch bouwen, een richting in de architectuur die zich laat inspireren door de natuur. Gaudí geldt – met o.a. Rudolf Steiner – als één van de grondleggers voor deze richting. Het ‘terug naar de natuur’ maakt deel uit van een heropleving van de Romantiek, die in de 2e helft van de 19e eeuw mede een reactie was op de industrialisatie.

De inspiratie door de natuur komt niet alleen tot uitdrukking in de vormgeving van de bouwwerken, maar ook in bijvoorbeeld de materiaalkeuze en kleuren. Ook het bouwen zelf leek bij Gaudí veelal op een natuurlijk groeiproces: werktekeningen waren slechts schetsmatig en elke volgende bouwfase moest vooral op een natuurlijke wijze bij de voorgaande aansluiten: vanzelf een langdurig proces.

In het aansluiten bij de natuur lag voor Gaudí ook een aansluiten bij de schepping Gods en bij het in de natuur én de mens voortdurend vóórtgaande scheppingsproces. Zijn bouwstijl is enerzijds een kwestie van ‘navolging’, en anderzijds , met name in de Sagrada Famíilia, een in de huidige tijd waarschijnlijk moeilijk navoelbare vorm van ‘boetedoening’. Bij bewoners, bezoekers en voorbijgangers van Gaudí’s bouwwerken wilde Gaudí eenzelfde soort verwondering opwekken als je in de natuur kan overkomen.

Voor remonstranten en andere vrijzinnigen is de relatie tussen kunst en religie een blijvend actueel thema. Daarnaast kan Gaudí op onverwachte en velerlei wijzen gekoppeld worden aan het thema van de ‘groene kerk’. Ruim voldoende materiaal voor een zomeravond.
Bram Rutgers van der Loeff (1949) is econoom en hield zich in de jaren ’80 onder meer bezig met de zgn. ‘Economie van het Genoeg’ (van o.a. Bob Goudzwaard en Harry de Lange). Bij (VNO-) NCW was hij werkzaam op het gebied van maatschappelijk (verantwoord) ondernemen en van ondernemerschap en levensbeschouwing. Hij was gedurende drie – relatief korte – perioden remonstrants kerkenraadslid en hield vele overdenkingen, waarvan enkele malen in zondagse diensten.

Datum en tijd: Woensdag 17 juli 20.00 uur
Locatie:
Remonstrantse kerk Laan van Meerdervoort 955

Wie zijn wij?

Het motto ongedwongen geloven geeft aan waar wij voor staan: geloven met een open en kritische houding geïnspireerd door de Joods-Christelijke traditie met oog voor kunst, filosofie en wetenschap. 

Meer informatie

Persoonlijk contact

Wilt u meer informatie over de Houtrustkerk, de nieuwsbrief of wilt u maandelijks op de hoogte worden gehouden van activiteiten bij de Houtrustkerk? Of wilt u contact met de predikant voor een goed gesprek? Neem dan contact op via houtrustkerk@gmail.com en laat gegevens achter hoe u benaderd wilt worden.

Agenda

Bekijk de agenda hier.

Kerkdiensten

Elke zondag om 10:30 in onze eigen kerk tenzij anders aangegeven in de agenda.

Meer informatie

Kerkomroep

Diensten via de kerkomroep kunt u terugkijken via deze link.

ANBI VVP Den Haag

Naam: Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te ’s-Gravenhage en omstreken

RSIN: 002601977

Meer informatie